Estamos impidiendo que los niños y jóvenes tengan un desarrollo óptimo cuando les privamos del aprendizaje social y emocional.
René Diekstra


lunes, 26 de mayo de 2014

SESSIÓ 8 GESTIÓ DE CONFLICTES


A la classe d’avui hem parlat sobre la gestió de conflictes on hem tractat tant el conflicte grupal com les tècniques de resolució de conflictes.
He pogut veure que la millor solució per resoldre un conflicte és la negociació, on les persones que tenen el problema parlen per tal d’arribar a un acord. Així doncs, en molts casos és fonamental que hi hagi un mediador que intervingui, aquest sempre ho ha de fer des de un punt de vista objectiu per tal d’ajudar a resoldre el problema de la manera més justa possible.
A més, els docents hem de ser bons mediadors per tal de poder resoldre qualsevol conflicte que sorgeixi entre els alumnes, així potenciarem la negociació enfront del conflicte i la violència. També, hem d’ensenyar als nens a ser bons mediadors i ajudar als companys en qualsevol conflicte. 
Per tal de potenciar aquesta negociació, crec que seria de bon profit realitzar representacions de conflictes i preguntar als nens com actuarien en aquests casos per tal d’ensenyar-los-hi  que la millor manera de resoldre els problemes és parlant.

lunes, 19 de mayo de 2014

SESSIÓ 7 OBSERVACIÓ


A la sessió d’avui hem parlat sobre la funció d’observació i d’anàlisi del procés grupal, centrant la nostra atenció en diferents aspectes: l’Observació del procés, l’informe del procés, l’anàlisi de la participació verbal, els diferents rols que hi poden haver a un grup i vam poder veure diferents plantilles d’anàlisi.

A més, per tal de poder analitzar el procés grupal hem fet una representació sobre el tema de qui ha de pagar la neteja de la festa major on hem pogut observar quins rols exercia cada membre, la seva participació, entre d’altres.
Així doncs, crec que és de gran importància saber analitzar aquests aspectes en els grups de treball per tal de millorar la dinàmica i coordinació entre els diferents membres.

lunes, 12 de mayo de 2014

SESSIÓ 6 DINÀMICA DE GRUPS I REGULACIÓ EMOCIONAL

A la classe d’avui hem parlat sobre la dinàmica de grups i la regulació emocional. En primer lloc, en referència a la dinàmica de grups,  cal dir que és de gran importància que els docents sàpiguen analitzar al seu grup classe per tal de donar amb les problemàtiques que hi poden haver-hi.

Crec que és important el fet de potenciar dinàmiques a l’aula en les que els alumnes no tan sols són els receptors sinó que ells també interactuen i aprenen entre ells, per tal de fomentar la cohesió grupal i el companyerisme. Alguns dels recursos que crec que serien bons pot ser la creació de debats on la docent proposi un tema del qual parlar.


A més, els diferents professionals que treballen a l’escola han de saber organitzar-se i coordinar-se en grup per tal d’aconseguir amb gran eficiència els objectius proposats. Cal dir que he pogut aprendre que en els grups de treball trobem que les diferents persones poden exercir diversos rols.

En segon lloc, hem parlat sobre la regulació emocional dels infants, que fa referència al fet de controlar les emocions.
Així doncs, crec que és de gran importància que els docents hem de saber acompanyar als infants en el seu procés emocional per tal que les emocions no els lesionin o els portin a prendre decisions equivocades.

A més, penso que un infant primer ha de saber regular les seves emocions per tal de poder viure satisfactòriament i poder superar qualsevol obstacle, per això, nosaltres els docents hem d’observar com actuen enfront de problemes que poden sorgir a classe i ajudar al nen a que controli les seves emocions.
Per exemple, hi ha moltes activitats que crec ajudarien a fomentar l’autocontrol en els infants com són: el teatre, activitats creatives com pintura, dansa, o escriure, entre d’altres.

També, crec que seria molt beneficiós per als infants el fet que cada matí al arribar a classe i durant 10 minuts, es treballi la cinestèsia mitjançant la realització de massatges i relaxacions ja que els permetrà regular el seu estat emocional i començar el dia  amb bon peu.

A partir d’aquesta classe he pogut reflexionar sobre la importància que té l’educació emocional en la vida dels infants, per això crec que una bona docent hauria de fer activitats transversals sobre la regulació de les emocions ha poder ser quan sorgeixin situacions reals a l’escola.

lunes, 5 de mayo de 2014

SESSIÓ 5 EXPRESSIÓ EMOCIONAL


A la classe d’avui hem parlat sobre l’expressió emocional que fa referència al fet de mostrar als demès com ens sentim en els diferents moment de la nostra vida

Així doncs, crec que és molt important que els infants aprenguin a expressar les seves emocions ja que la vida consisteix en viure intensament els diferents moments que se’ns presentin ja sigui riure, plorar, enfadar-se, pesar, entre d’altres.  
A més, penso que és bàsic potenciar l’assertivitat en els infants, és a dir, que sàpiguen defensar les seves idees, pensaments i emocions respectant als demés.
D’altra banda, com a futura docent haure de saber localitzar si es donen comportaments passius o agressius en els meus alumnes, identificar les causes d’aquest comportament i, intentar que aquests puguin actuar de bona manera enfront els problemes que els hi puguin sorgir.