Estamos impidiendo que los niños y jóvenes tengan un desarrollo óptimo cuando les privamos del aprendizaje social y emocional.
René Diekstra


miércoles, 18 de junio de 2014

REFLEXIÓ FINAL DE L'ASSIGNATURA

 
Quan arribem al món som uns sers indefensos que necessiten d'altres més capaços que cobreixin les necessitats bàsiques com són el menjar, la roba, o la protecció, és així com s'estableixen els primers vincles afectius. Més endavant, anirem obrint-nos al món coneixent-lo i interactuant amb les demés persones.
 
Malauradament, hi ha pares i mares que no donen als seus fills l'amor i dedicació que aquests necessiten i aquest fet pot provocar unes conseqüències molt perjudicials per al nen en un futur. 
Així doncs, els professionals de l'educació som els encarregades de detectar les mancances afectives dels nostres nens i posar-nos a treballar fent tot el que puguem perquè aquests tinguin una infància feliç.
Com a futura docent he de dir que tinc molt d'amor per donar als meus alumnes i moltes ganes d'ajudar-los en tot el que pugui perquè crec que tothom tenim dret a ser feliços a la nostra vida. I per això, crec que un dels millors camins per aconseguir-ho és l'Educació Emocional dels infants.

EL PODER DE LES EMOCIONS POSITIVES

HEM D'ENSENYAR ALS NENS A CONTROLAR LES SEVES EMOCIONS PERUÈ PUGUIN SER FELIÇOS!

lunes, 2 de junio de 2014

SESSIÓ 9 COOPERACIÓ



Avui ha sigut l’ultima sessió d’emocions on hem parlat sobre la cooperació que fa referència a un treball conjunt de diverses persones per tal d’aconseguir un objectiu comú.

Crec que la cooperació és molt important tant per els professionals que treballen conjuntament, com per els alumnes que també ho fan a classe posat els ajuda a treballar d’una manera eficient.

 Així doncs, penso que per poder realitzar un treball costos com és educar als nens/es d’una escola, cal que els diferents professionals que hi treballen cooperin de manera coordinada i eficient per tal de donar una resposta qualitativa a tots els infants.

D’altra banda, per tal de fomentar la cooperació entre els infants cal que aquests tinguin un coneixement sobre el que volen aconseguir i adonar-se de les possibles contribucions que poden fer els diferents components del grup. Així doncs, si fomentem la cooperació des de ben petits, aquests aprendran a demanar l’ajuda als demes quan la necessitin per tal de realitzar un millor treball. 

Cal esmentar que amb l’activitat realitzada a classe sobre els quadrats he pogut adonar-me que realment el meu grup de treball i jo estem molt ben coordinades i cooperem constantment per realitzar un bon treball.  A més, crec que aquesta activitat em serà de bon ús en un futur per poder analitzar la cooperació que hi ha entre els alumnes de la meva clase.

Per concloure, he dir des de el meu punt de vista que els docents juguem un paper fonamental en la creació del autoconcepte dels infants, per això, com a futura professora faré que els meus alumnes es sentin importants i estimats, i puguin veure les seves virtuts, augmentant així la seva autoestima i poder evitar que es doni moobing.  

Per tal de fer-ho, portaré a terme un seguit d’activitats transversals ja que aquests conceptes els considero fonamentals per treballar amb els nen/es.

lunes, 26 de mayo de 2014

SESSIÓ 8 GESTIÓ DE CONFLICTES


A la classe d’avui hem parlat sobre la gestió de conflictes on hem tractat tant el conflicte grupal com les tècniques de resolució de conflictes.
He pogut veure que la millor solució per resoldre un conflicte és la negociació, on les persones que tenen el problema parlen per tal d’arribar a un acord. Així doncs, en molts casos és fonamental que hi hagi un mediador que intervingui, aquest sempre ho ha de fer des de un punt de vista objectiu per tal d’ajudar a resoldre el problema de la manera més justa possible.
A més, els docents hem de ser bons mediadors per tal de poder resoldre qualsevol conflicte que sorgeixi entre els alumnes, així potenciarem la negociació enfront del conflicte i la violència. També, hem d’ensenyar als nens a ser bons mediadors i ajudar als companys en qualsevol conflicte. 
Per tal de potenciar aquesta negociació, crec que seria de bon profit realitzar representacions de conflictes i preguntar als nens com actuarien en aquests casos per tal d’ensenyar-los-hi  que la millor manera de resoldre els problemes és parlant.

lunes, 19 de mayo de 2014

SESSIÓ 7 OBSERVACIÓ


A la sessió d’avui hem parlat sobre la funció d’observació i d’anàlisi del procés grupal, centrant la nostra atenció en diferents aspectes: l’Observació del procés, l’informe del procés, l’anàlisi de la participació verbal, els diferents rols que hi poden haver a un grup i vam poder veure diferents plantilles d’anàlisi.

A més, per tal de poder analitzar el procés grupal hem fet una representació sobre el tema de qui ha de pagar la neteja de la festa major on hem pogut observar quins rols exercia cada membre, la seva participació, entre d’altres.
Així doncs, crec que és de gran importància saber analitzar aquests aspectes en els grups de treball per tal de millorar la dinàmica i coordinació entre els diferents membres.

lunes, 12 de mayo de 2014

SESSIÓ 6 DINÀMICA DE GRUPS I REGULACIÓ EMOCIONAL

A la classe d’avui hem parlat sobre la dinàmica de grups i la regulació emocional. En primer lloc, en referència a la dinàmica de grups,  cal dir que és de gran importància que els docents sàpiguen analitzar al seu grup classe per tal de donar amb les problemàtiques que hi poden haver-hi.

Crec que és important el fet de potenciar dinàmiques a l’aula en les que els alumnes no tan sols són els receptors sinó que ells també interactuen i aprenen entre ells, per tal de fomentar la cohesió grupal i el companyerisme. Alguns dels recursos que crec que serien bons pot ser la creació de debats on la docent proposi un tema del qual parlar.


A més, els diferents professionals que treballen a l’escola han de saber organitzar-se i coordinar-se en grup per tal d’aconseguir amb gran eficiència els objectius proposats. Cal dir que he pogut aprendre que en els grups de treball trobem que les diferents persones poden exercir diversos rols.

En segon lloc, hem parlat sobre la regulació emocional dels infants, que fa referència al fet de controlar les emocions.
Així doncs, crec que és de gran importància que els docents hem de saber acompanyar als infants en el seu procés emocional per tal que les emocions no els lesionin o els portin a prendre decisions equivocades.

A més, penso que un infant primer ha de saber regular les seves emocions per tal de poder viure satisfactòriament i poder superar qualsevol obstacle, per això, nosaltres els docents hem d’observar com actuen enfront de problemes que poden sorgir a classe i ajudar al nen a que controli les seves emocions.
Per exemple, hi ha moltes activitats que crec ajudarien a fomentar l’autocontrol en els infants com són: el teatre, activitats creatives com pintura, dansa, o escriure, entre d’altres.

També, crec que seria molt beneficiós per als infants el fet que cada matí al arribar a classe i durant 10 minuts, es treballi la cinestèsia mitjançant la realització de massatges i relaxacions ja que els permetrà regular el seu estat emocional i començar el dia  amb bon peu.

A partir d’aquesta classe he pogut reflexionar sobre la importància que té l’educació emocional en la vida dels infants, per això crec que una bona docent hauria de fer activitats transversals sobre la regulació de les emocions ha poder ser quan sorgeixin situacions reals a l’escola.

lunes, 5 de mayo de 2014

SESSIÓ 5 EXPRESSIÓ EMOCIONAL


A la classe d’avui hem parlat sobre l’expressió emocional que fa referència al fet de mostrar als demès com ens sentim en els diferents moment de la nostra vida

Així doncs, crec que és molt important que els infants aprenguin a expressar les seves emocions ja que la vida consisteix en viure intensament els diferents moments que se’ns presentin ja sigui riure, plorar, enfadar-se, pesar, entre d’altres.  
A més, penso que és bàsic potenciar l’assertivitat en els infants, és a dir, que sàpiguen defensar les seves idees, pensaments i emocions respectant als demés.
D’altra banda, com a futura docent haure de saber localitzar si es donen comportaments passius o agressius en els meus alumnes, identificar les causes d’aquest comportament i, intentar que aquests puguin actuar de bona manera enfront els problemes que els hi puguin sorgir.
 
 

lunes, 28 de abril de 2014

SESSIÓ 4 COMPRENSIÓ EMOCIONAL



A la sessió d’avui hem parlat sobre la comprensió emocional que fa referència a aprendre a reconèixer les nostres pròpies emocions i, també les emocions dels altre. Així doncs, crec que el fet d’ensenyar als infants a comprendre les seves pròpies emocions és una tasca molt important ja que els hi serà de gran profit per tota la seva vida.
 
Com ha futura mestra, donaré molta importància al fet que els meus alumnes expressin i aprenguin a saber com es senten en tot moment, per tal de poder regular les seves emocions.  
 
A més, crec que no només han d’aprendre a expressar bones emocions com l’alegria, si no que han d’aprendre que totes les persones tenim moments bons i dolents, per tant, tothom ens enfadem i plorem.  També, penso que una vegada els infants siguin capaços d’identificar les seves emocions podran tenir empatia amb els demés.  
Per concloure, penso que un docent no només ha de saber fer que els nens/es aprenguin uns conceptes, si no també, han de poder fer que els infants siguin comprensius emocionalment.

lunes, 14 de abril de 2014

SESSIÓ 3 VINCLES D’AFERRAMENT

A la classe d'avui hem parlat sobre els vincles d'aferrament que fa referència al lligam que el nadó estableix amb el seu cuidador o cuidadors, i que un cop interioritzat aquest lligam servirà de model que orientarà les relacions futures
Així doncs, he pogut adonar-me de la importància que tenen aquests lligams en el desenvolupament dels infants, el fet que el nen estableixi un vincle en el qual es senti segur i estimat, farà que aquest pugui interaccionar amb el seu context i les persones que l’envolten. A més, crec que si el vincle d’aferrament és bo repercutirà favorablement en la seva vida futura, per exemple ajudarà al nen a poder anar construint la seva personalitat sobre una plataforma sòlida.
En canvi, si aquest vincle que s’estableix no és suficientment fort pot repercutir en la posterior relació social i amb els pares, afectant  en la confiança, la seguretat, el respecte d’un mateix, entre d’altres.
Per tant, crec que per educar a un nen no només s’han de donar-li uns conceptes i uns valors, si no que també hem d’expressar-li el nostre amor i ajudar-li a que ell ho faci amb els demés, perquè tots necessitem que ens diguin que ens estimen. A més, crec que en un futur els infants no se’n recordaran d’aquelles coses materials que els hi vam donar si no de la intensitat de les relacions afectives que hem sigut capaços d’establir.
Per concloure, he de dir que  en  un futur com a mestra, treballaré amb els meus alumnes els vincles d’aferrament ja que considero que aquests lligams són molt importants pels infants.

lunes, 7 de abril de 2014

SESSIÓ 2 ESTILS EDUCATIUS




A la classe d’avui hem parlat sobre els estils educatius, que fa referència a la manera d’actuar i educar als infants per part dels adults. Així doncs, a partir de la classe feta sobre aquest tema he pogut adonar-me com afecta al desenvolupament de l’infant el fet que hagi estat educat en un estil educatiu o en un altre.
Pel que fa a l’estil sobre protector, he pogut veure que no és bo per a l’infant ja que provoca que el nen tingui una autoestima baixa i, en molts casos potser no es veuen capaços de fer res per ells mateixos.

D’altra banda, en referència a l’estil inhibicionista en el qual els adults no es responsabilitzen de l’educació dels infants, fa que aquests tinguin baixa autoestima i un alt nivell de fracàs escolar. Així doncs, crec que aquest és un dels pitjors estils educatius ja que a l’hora d’educar a un infant ha d’haver molta implicació.

En referència a l’estil punitiu el qual es caracteritza per l’autoritat i agresivitat, crec que és un estil educatiu que es basa en el sometiment de l’infant enfront del desig del adult, per això considero que aquest estil no s’encarrega d’educar si no d’ensinistrar al nen. Per tant, no crec que sigui el més correcte per afavorir al desenvolupament i benestar de l’infant.
 Reflexionant sobre el tema, he pogut adonar-me que l’estil educatiu que afavoreix més el desenvolupament i benestar de l’infant és l’estil l’assertiu ja que a partir de la tolerància i comprensió fas que el nen sigui independent i es senti estimat i valorat.
Així doncs, tinc molt clar que l’estil educatiu que utilitzaré com a futura docent serà de tipus assertiu ja que vull que els meus alumnes es sentin estimats, tinguin independència, i una bona fent que es vegin capaços de fer qualsevol cosa que es proposin.

lunes, 31 de marzo de 2014

SESSIÓ 1: AUTOCONCEPTE, AUTOESTIMA I MOOBING

Avui ha sigut la primera sessió d’emocions i, a continuació faré una reflexió sobre els continguts que hem donat. Així doncs, la classe d’avui ha girat entorn els conceptes l’autoconcepte i, l’autoestima i el moobing.
 
Hem parlat sobre el significat d’aquests conceptes i, la seva importància en la vida dels infants. He pogut adonar-me que és molt important l’autoconcepte que tenen els infants sobre ells mateixos, és a dir les seves capacitats i limitacions. D’aquesta manera, si un infant té un concepte dolent d’ell mateix, això afectarà directament a la seva autoestima i, per tant, creurà que ell no es capaç de realitzar una feina ben feta.

En canvi, quan un nen rep amor i és sent important per aquelles persones que estima, aquest va adonant-se de les seves capacitats, i així, aprèn a estar orgullós de si mateix i de les seves accions.  A més, penso que és molt important que el nen tingui una bona autoestima per tal de poder de poder tenir una bona relació amb els demés
 
D’altra banda,  hem parlat sobre el moobing el qual fa referència a aquell assetjament psicològic que es dóna quan una o vàries persones donen un tracte vexatori vers un altre. Així doncs, he pogut reflexionar sobre com afecta a la vida d’un infant el fet de patir aquest tipus de violència i, m’he adonat que provoca moltes conseqüències dolentes com poden ser ansietat, por, disminució de l’autoestima, reaccions paranoiques, entre d’altres.

Per concloure, he dir des de el meu punt de vista que els docents juguem un paper fonamental en la creació del autoconcepte dels infants, per això, com a futura professora faré que els meus alumnes es sentin importants i estimats, i puguin veure les seves virtuts, augmentant així la seva autoestima i poder evitar que es doni moobing. Per tal de fer-ho, portaré a terme un seguit d’activitats transversals ja que aquests conceptes els considero fonamentals per treballar amb els nen/es.